MMA

Mixed Martial Arts (MMA) är en full kontakt kampidrottsgren som tillåter en mängd olika tekniker slåss, en blandning av kampsport traditioner och icke-traditioner, som skall användas i tävlingar. Reglerna tillåter användning av slående och grappling tekniker, både när du står och på marken. Dessa tävlingar kan krigiska konstnärer med olika bakgrund att konkurrera.

Rötterna till MMA kan spåras tillbaka till olika blandad stil tävlingar som ägde rum i hela Europa, Japan och länderna kring Stilla havet under tidigt 1900-tal. Modern MMA konkurrens uppstod 1993 med grundandet av Ultimate Fighting Championships, även professionella MMA evenemang som hölls i Japan av Shooto starta redan 1989. Ursprungligen anordnas i syfte att finna de mest effektiva martial arts for real obeväpnade stridssituationer, var gropigt konkurrenter mot varandra med ett minimum av regler för säkerhet. Senare initiativtagare antagit många nya regler som syftar till att förbättra säkerheten för konkurrenterna och för att främja allmänna acceptans på sporten.

Namnet MMA myntades av Rick Blume, VD och koncernchef för Battlecade, 1995. Efter dessa ändringar har idrottsrörelsen sett ökade populariteten med pay per view nå rivaliserade boxning och wrestling.

MMA:s Historia

En tidig form av MMA var pankration som var olympisk sport under antikens Grekland. Dåtidens MMA var med några få undantag helt regelfritt, förutom att man inte fick använda vapen. Pankration blev senare förbjuden när Grekland blev kristet eftersom det ansågs vara brutalt.

MMA som sport fick ett uppsving igen på 1900-talet i Brasilien. Det kallades då för vale tudo vilket betyder ungefär ”allt är tillåtet”, ”anything goes”.

Intresset för MMA i USA tog fart år 1993 i form av turneringen Ultimate Fighting Championship (UFC). Det var Rorion Gracie från kampsportsfamiljen Gracie som startade organisationen. Familjen Gracie som skapat kampsporten Gracie Jiu-Jitsu, eller Brasiliansk Jiu-Jitsu som den också kallas, ville framhäva att deras stil var den bästa. De hade tidigare haft framgångar i den brasilianska vale tudon.

De första UFC evenemangen var åttamannaturneringar där kampsportsutövare från olika stilar skulle mötas nästan helt utan regler. Det enda förbjudna var att peta i ögonen och att bitas, allt annat var tillåtet. UFC visades på amerikansk Pay-Per-View. Royce Gracie som representerade familjen Gracie och deras kampstil vann tre av de fyra första UFC.
Anledningen till att familjen Gracie anordnade den första turneringen antas i dag vanligen vara att man bland annat ville framhäva att man med deras stil kunde ”vinna över styrka med teknik” genom att Royce vanligen mötte något tyngre motståndare, eller något förtkortat att deras stil Gracie Jiu-Jitsu var effektivt eller bättre än många andra stilar. De tidiga UFC evenemangen har dock senare ifrågasatts av vissa för inslag av reklam för familjens företag och BJJ, bland annat genom hur andra deltagare valdes.

Dagens MMA

Med tiden har MMA blivit ansett vara mer en renodlad sport, vissa attacker som anses farligare är ofta förbjudna beroende på regelverk, såsom till exempel slag mot bakhuvudet och attacker mot skrevet. Utövarna måste idag vanligen bära tandskydd, suspensoar och handskar. Man har infört ronder och poängdomare som ger poäng så att man kan utse en vinnare även om tiden går ut. Utövarna måste genomgå läkarkontroller både före och efter matcherna.

I dagligt språkbruk avses med MMA främst blandningar där fullkontaktskampsporter som brottning, brasiliansk jiu-jitsu och/eller judo, boxning och thaiboxning etc ingår. MMA är inte en kampstil i samma mening som så kallade traditionella kampsporter, utan snarare beskrivningen på vad en utövare tränar för att ha så stor chans som möjligt i den typ av fullkontaktstävlingar som ibland kallas NHB.

Den mest välkända organisationen som organiserar tävlingar i MMA är Ultimate Fighting Championship (UFC). I Sverige är Superior Challenge den största organisationer och andra aktiva organisationer är först och främst IRFA, The Zone och Trophy MMA.

Läs mycket mer om MMA och dess historia i Simon Kölles bok vid namn ”Mixed Martial Arts – Myter, fakta, möten” som finns att köpa i näthandeln (Adlibris, Bokus etc.) samt går att låna hem på många av Sveriges bibliotek.

By